BİLDİRİLER

BİLDİRİ DETAY

Rifat İÇYÜZ, Murat DOĞAN
İŞİTME KAYIPLI ÇOCUĞU KAYNAŞTIRMAYA/BÜTÜNLEŞTİRMEYE DEVAM EDEN EBEVEYNLERİN GEREKSİNİMLERİNE DAYALI BİLGİLENDİRME PROGRAMI GELİŞTİRİLMESİ
 
Araştırmada, çocuğu kaynaştırmaya/bütünleştirmeye devam eden ebeveynlerin gereksinimlerine dayalı bilgilendirme programı geliştirilmesi temel amaçtır. Bu amaç, ebeveynlerin sürece ilişkin bilgi gereksiniminin belirlenmesi, bilgilendirme programının oluşturulması ve programın değerlendirilmesi olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Araştırma karma yöntemle tasarlanmış olup alt deseni çok aşamalı değerlendirme desenidir. Çalışma iki aşama olarak gerçekleştirilmiştir. İlki gereksinim belirleme aşamadır. Gereksinim belirleme aşamasında 8 öğretmen, 16 ebeveyn ile yarı yapılandırılmış görüşme yapılmış ve 350 ebeveyne anket uygulanmıştır. İlk aşamada toplamda 374 katılımcı yer almıştır. İkinci aşama program geliştirme ve değerlendirmedir. İkinci aşamanın katılımcıları ise; işitme kayıplı çocuğu kaynaştırmaya/bütünleştirmeye devam eden 14 ebeveyndir. Araştırmada toplamda 388 katılımcı yer almıştır. Araştırmanın nitel verileri içerik analiziyle yapılmış, nicel verileri (KESGEB-İK, katılımcı bilgi formu, modül değerlendirme, EMA) ise betimsel analiz yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Başarı testi (öntest sontest) verileri ise Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile analiz edilmiştir. Ebeveynlerin bilgi gereksinimleri; kaynaştırmanın/bütünleştirmenin özelliklerinin, başarısını etkileyen faktörlerin, yasal düzenlemelerinin yanında, işitme kayıplı çocuğu olan ebeveynlerin çocuklarıyla etkileşimlerini artıracak uygulamalar, çocuklarının gelişim özellikleri ve işitme kaybına ilişkin olmak üzere altı temada ortaya çıkmıştır. Bu temalar doğrultusunda program modüler olarak geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Değerlendirme sonucu programın etkili olduğu görülmüştür. Sonuç olarak Türkiye’de kaynaştırmanın/bütünleştirmenin gelişimi açısından işitme kayıplı çocuğu olan ebeveynlerin çocuklarının eğitiminde daha etkili hale getirecek koşulların sağlanmasının önemi vurgulanmıştır.

Anahtar Kelimeler: İşitme kayıplı çocuklar, Kaynaştırma/bütünleştirme, Ebeveynlerin gereksinimleri, Bilgilendirme programı, Karma yöntem araştırması.



 


Keywords: