BİLDİRİLER

BİLDİRİ DETAY

Selçuk KÖK, Mehmet ÖZASLAN ,İbrahim Halil KILIÇ, Mustafa KÖROĞLU,Bekir Sıddık KURT, Sami Serhat TONUS
URMU DUT’UN (MORUS RUBRA L.) BİYOLOJİK AKTİVİTE POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ VE STENOTROPHOMONAS MALTOPHİLIA ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI
 
Ülkemizin farklı iklim ve ekolojik koşullara sahip olması, floranın çok sayıda bitki türü ve çeşitliliği içermesi ve bundan dolayı da ülkemizde tıbbi amaçlı tüketilen bir çok bitki türü bulunmaktadır. Bu bitkilerin birçoğunun antimikrobiyal etkileri olduğu gerek yurt dışında, gerek ülkemizde yapılan çalışmalarda bildirilmiştir. Doğada tabii olarak yetişen bazı bitki ekstrelerinin ve uçucu yağlarının bakterilere olduğu kadar, mantarlara karşı da antifungal aktivite gösterdiği yapılan çalışmalarda tespit edilmiştir. Günümüzde artık bazı meyve ve sebzelerin içerdiği antioksidan maddelerin kanser, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisinin vurgulanmasıyla beraber, tüketiciler antioksidan maddelerce zengin ürünleri tercih etmeye başlamışlardır; dolayısı ile ürünlerin antioksidan kapasiteleri onların kalite kriterleri arasına girmiştir. Bunun yanı sıra antioksidan oranı yüksek sebze ve meyvelerin biyolojik aktivitesinin belirlenmesi de büyük önem taşımaktadır. Güneşden gelen ışınlar Dünya’ya atmosferde bulunan koruyucu tabakadan geçerek ulaşır. Fakat Stratosfer tabakasında meydana gelen tahribat nedeniyle güneş ışınlarından gelen UV’nin canlılara pek çok zararının olduğu bilim insanları tarafından kabul edilmiştir. UV ışınları insan sağlığı açısından, cilt kanseri gibi ciddi hastalıklara sebep olduğu belirtilmiştir. Bitkilerin bu ışınlara karşı verdiği doğal mücadelenin araştırılması da büyük önem teşkil etmektedir. Halk arasında tüketimi çok olan özellikle son yıllarda bilimsel olarakta faydalarına vurgu yapılan Urmu dut (Morus rubra L.) biyolojik aktivitesinin araştırılması açısından oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra son zamanlarda hastane enfeksiyon etkeni olarak izole edilen çoğu antibiyotiğe dirençli olan Stenotrophomonas maltophilia üzerine Urmu dut (Morus rubra L.) meyve özütlerinin etkileri araştırılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Morus rubra L., Antimikrobiyal, Oksidan, Antioksidan, DNA koruyucu etki, Stenotrophomonas maltophilia.



 


Keywords: